Klađenje sa Hendikepom

U sportskom klađenju, hendikep je prednost ili zaostatak u koševima, golovima, poenima, gemovima, sve u zavisnosti od sporta.

Favoritu se uvek oduzima određeni broj poena, golova ili gemova, dok se autsajderu uvek dodaje.

Na konačan ishod susreta hendikep se dodaje određenoj ekipi i tako se određuje konačan rezultat u hendikepu.

Kvote i visinu hendikepa na određenom meču određuje kladionica.

Load More

Sve popularniji oblik klađenja je klađenje sa hendikepom. Možda ste već čuli za taj tip klađenja kroz jedan od izraza koji se koriste da ga opišu: Hendikep, Azijski hendikep, prednost golova, koševa, bez ili sa hendikepom itd.

Kako bismo pojačali kvotu, često se okrećemo igri hendikep, kojim svoju favorizovanu ekipu stavljamo u minus pre početka utakmice, ili autsajdere u plus, u zavisnosti od odigranog tipa.

Često u ponudi svih sportova nailazimo na utakmice gde je domaća ili gostujuća ekipa veliki favorit i samim tim kvote su minimalne, s obzirom da je pobeda favorita gotovo pa zagarantovana.

Kako bismo pojačali kvotu, često se okrećemo igri hendikep, kojim svoju favorizovanu ekipu stavljamo u minus pre početka utakmice, ili autsajdere u plus, u zavisnosti od odigranog tipa.

Load More

Kako god ga zvao, osnovni princip je jednostavan: Kladionice od sportskog događaja naprave jednake šanse za obe strane time što jednoj ili drugoj strani priznaju realnu prednost time što joj dodaju ili oduzimaju poene.

Load More

Primer: Liverpul – Njukasl 1H (+1)

Pre starta utakmice Njukaslu se dodaje jedan gol prednosti, pa tako za Vas koji ste odigrali hendikep, ova utakmica počinje rezultatom 0:1. Ako ste odigrali H1 (pobeda domaćina uz hendikep), potrebna vam je pobeda domaćina sa dva gola razlike – 2:0, 3:1, 4:2, 5:3…

Ako ste odigrali kontra-hendikep, tačnije H2, potreban vam je nerešen rezultat na ovom meču, pošto bi u slučaju nerešenog rezultata 0:0, 1:1, 2:2… gol koji bi se dodao Njukaslu, značilo bi da je za Vas u hendikepu meč završen rezultatom 0:1, 1:2, 2:3…

Takođe postoji i X u običnom hendikepu, što znači da bi Vam onda bila potrebna pobeda domaćina jednim golom razlike, kako bi par bio dobitan – 1:0, 2:1, 3:2, 4:3… značilo bi da je za Vas meč završen rezultatom 1:1, 2:2, 3:3, 4:4…

Load More

Primer: Olimpijakos – Panatinaikos (+7,5)

Azijski hendikep isključuje mogućnost nerešenog rezultata u hendikepu, što znači da ni konačan nerešen ishod ne može uticati na Vašu opkladu.

Kada na hendikepu imamo + ispred granice, to znači da se domaćoj ekipi dodaje određeni broj poena, dok kada je znak minus ispred granice, to znači da se domaćoj ekipi oduzima određeni broj poena.

U ovom slučaju, Olimpijakosu se dodaje sedam poena i još pola (nepostojećeg) dodatnog poena, koji i čini azijski hendikep zanimljivom igrom. U ovom slučaju, kada bi se kladili na H1 (pobedu domaćina uz hendikep), ekipa Olimpijakosa imala bi 7,5 poena prednosti pre početka meča, koji bi se dodali na krajnji rezultat. Olimpijakos bi mogao da izgubi sa sedam poena razlike i Vaš tip bio bi dobitan. Takođe, možete odigrati i kontra-hendikep na gosta, čija bi pobeda morala da iznosi više od 7 poena razlike kako bi vaš tip bio dobitan.

Azijski hendikep povećava šanse dobitka između 33% i 50% u odnosu na običan hendikep.

Prednost hendikepa u košarci su često uvek fiksne kvote (koje iznose 1,85), dok takođe postoje i klizni hendikepi, koji imaju dve do tri alternativne granice u ponudi, sa promenjenim kvotama. Možete se kladiti na autsajdera, misleći da će prirediti veliku borbu i izgubiti malom razlikom, ali takođe osetiti i ubedljivu pobedu favoriti, što čini hendikep na košarci veoma zanimljivom igrom.

Load More

Primer: Novak Đoković – Džon Izner

U tenisu, možemo se kladiti na hendikep u setovima i gemovima.

Kada su setovi u pitanju, imamo granice od 1,5 i 2,5. Granica 1,5 je najčešća, pošto se svi turniri osim Gren Slemova i Dejvis kupa igraju na dva dobijena seta.

Tako možemo na meču Novak Đoković – Džon Izner da se kladimo na H1 (pobeda domaćina uz datu granicu), gde nam je potrebno da Novak pobedi maksimalnim rezultatom, dok bi nam u kontra-hendikepu H2, dovoljan bio i jedan osvojen set Džona Iznera, kako bi tip bio dobitan.

Kada se igra na tri dobijena seta pojavljuje se i granica 2,5 , gde se očekuje da favorit pobedi bez izgubljenog seta ili da autsajder osvoji barem jedan set. Takođe granica 1,5 je odlična kada se igra na tri dobijena seta, pošto vaš favorit može i izgubiti jedan set uz pobedu, ali i da vaš autsajder uvede meč u odlučujući set.

Kvote često variraju u klađenju na hendikep u setovima, u zavisnosti koliko je favorizovan bolje rangirani igrač.

Što se tiče hendikepa u gemovima, tu se igrač kladi na razliku u gemovima u svim setovima. Granice idu od 2,5 do čak 9,5 kada se igra na tri dobijena seta.

Kvote takođe variraju, ali je i zanimljiva igra, s obzirom da nekog dobrog servera možemo odigrati u kontra-hendikepu ili nekog favorizovanog igrača da će slaviti sa ubedljivom razlikom u gemovima, što je daleko veća kvota nego kod razlike u setovima. Ako je na Novaka protiv Iznera u dva odigrana seta granica u gemovima 4,5 , potrebno je da Novak pobedi sa 5 gemova razlike – 6:4, 6:3.

Load More

Load More

Klađenje sa hendikepom nije popularno samo u američkom fudbalu i košarci, pošto se ovako možete kladiti i u fudbalu, u kom se to najčešće naziva Azijski hendikep.

Load More

Primer:

Ekipa A (-0.5) protiv Ekipe B (+0.5)

Ekipa A u ovom primeru se smatra favoritom, što se oslikava time što Ekipa B ima +0.5 prednosti. +0.5 znači da se na kraju meča dodaje pola gola za njih.

Ako bude nerešeno, Ekipa B će biti pobednik jer će po hendikepu imati pola gola više od Ekipe A.

Ako se kladite na Ekipu B profitiraćete sa dva moguća ishoda: Ekipa B pobeđuje ili je nerešeno. Izgubićete samo ako Tim A pobedi.

Load More

Kada se očekuje nerešeni rezultat meča, hendikep nula izražava da, ako Vaš tim pobedi, tiket je dobitan. Azijski Hendikep je stvoren kako bi se izbegla opcija nerešeno. U slučaju 0 Hendikepa, ako rezultat zaista bude nerešen, vraća Vam se ulog kao da niste ni uplatili tiket.

Load More

Ovaj hendikep funkcioniše isto kao i hendikep 0.5. Samo što je u slučaju hendikepa 1 data prednost celog jednog gola za jedan od dva tima.

Ekipa A je u ovom slučaju jači favorit i zbog toga joj se dodeljuje hendikep -1.

Ako se kladite na Ekipu B, Ekipa A treba da pobedi sa dva ili više gola razlike da biste Vi izgubili. Podsetnik – rezultat 1-0 za ekipu A u ovom slučaju je zapravo nerešeno, što je još uvek rezutlat koji Vam ide u prilog, pošto samo jedan gol razlike znači da biste dobili svoj ulog nazad.

Load More